top of page

PRKOS DRUMSKI

Novosadska grupa Prkos Drumski postoji od 2000. godine. Jedinstvena je pojava ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Dosledno neguje kvalitetan muzički izraz u paleti žanrova – od kantautorskog pristupa, preko pop, rok, folk, kantri i bluz obrazaca – a naročito bitno mesto zauzimaju autorski tekstovi, dominantno na srpskom, a manje na engleskom i francuskom jeziku. Takođe, grupu karakteriše autorska i izvođačka višecentričnost ‒ Prkos Drumski je jedini sastav u Srbiji, verovatno i u susednim zemljama, koji je godinama zasnivao stvaralački rad na autorskom trojstvu muško-ženskih vodećih glasova. Značajan doprinos pružali su i nadareni instrumentalisti, vokalisti, kompozitori i aranžeri. Tokom petnaest godina, u radu Prkosa Drumskog učestvovalo je dvadesetak muzičara i nekoliko kantautora.

Posebna vrednost ovog sastava jeste ona poetička. Osim autorskih tekstova Miloša Zubca, osnivača i vođe benda, koji ima dugogodišnju pesničku praksu, te pesama Isidore Milivojević i Sonje Šešlije, grupa Prkos Drumski muzički je revitalizovala stihove značajnih novosadskih pesnika – Miroslava Antića, Pera Zubca, Miroslava Nastasijevića, Ivana Kocijančića, Slobodana Tišme, kao i internacionalnih pesnika poput rumunskog barda Nikite Staneskua.

Grupa Prkos Drumski povezala se sa srodnim bendovima, kantautorima i kantautorkama iz regiona. Zajednički nastupi i muzička saradnja rezultirali su formiranjem pokreta koji je danas poznat pod imenom Novi Odmetnici. U njemu su se okupili autori i bendovi iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

O Prkosu Drumskom postoji mnogo veoma afirmativnih tekstova na internet portalima i u štampanim magazinima. Međutim, posebnu važnost imaju tekstovi koje je potpisao Eddie Cooney, muzički publicista iz Liverpula, koji za visokotiražni ostvrski magazin Rock ’n’ Reel piše redovnu kolumnu. Upravo zahvaljujući muzici Prkosa Drumskog, on je otkrio čitavo blago muzike u regionu i počeo da predstavlja tu muziku engleskim čitaocima. Sve albume Prkosa Drumskog on je vrednovao najvišim ocenama, album „Vreme ispred nas” proglasio umetničkim delom sublimne lepote, a pesmu „Godine neke daleke” jednom od najlepših u poslednjih dvadeset godina.

Diskografija Prkosa Drumskog obuhvata četiri studijska izdanja, tri albuma sobnih snimaka i jedan album koncertnih pesama.

bottom of page